Hasznos Linkek

 

 

 

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa9
mod_vvisit_counterTegnap13
mod_vvisit_counterA héten9
mod_vvisit_counterElőző héten95
mod_vvisit_counterA hónapban347
mod_vvisit_counterAz előző hónapban418
mod_vvisit_counterÖsszesen1088415
Ma 2024. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Tájékoztatás a gépjárműadó és iparűzési adó 2021 évtől életbe lépő adóztatási feladatainak változásairól

FacebookIWIW megosztásGoogle könyvjelzőTwitter

 

Tiszatarjáni Közös Önkormányzati Hivatal Tiszadorogmai Kirendeltség Jegyzője

3466. Tiszadorogma, Arany János út 21.

 

Tisztelt Lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021 évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át. A változás következtében a gépjármű-üzembentartóknak (tulajdonosoknak) plusz teendőjük nem lesz. Az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni.

2021. év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. 2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent.

A gépjárműadó első részletét 2021. április 15-éig, a második részletet 2021. szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160számúNAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára.

A változások nem befolyásolják a gépjárműadó alóli mentességeket. A 2020. december 31-én fennálló adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél.

2021-től a mentességet, a szüneteltetést és az adókedvezményt is a GJADO „adat- és változásbejelentő lap a gépjárműadó mentesség/kedvezmény/szüneteltetés igénybevételéhez” elnevezésű adatlapon lehet bejelenteni, amely legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) küldhető be a NAV-hoz. A nyomtatvány papír alapon is elérhető majd a NAV központi ügyfélszolgálatain.

A 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

Iparűzési adó:

2021. január 1-jétől az adóalanyok- főszabály- szerint nem az önkormányzati, hanem csak és kizárólag az állami adó- és vámhatósághoz (NAV) kötelesek benyújtani helyi iparűzési adóbevallásukat. Így a nyomtatványok majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján https://www.nav.gov.hu oldalon lesznek ÁNYK formátumban megtalálhatóak.

Kizárólag az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély adóalany nyújthatja be papíralapon a helyi iparűzési adóbevallást. 2021. januártól a helyi iparűzési adóbevallásokat már az Elektronikus Önkormányzati Portálról nem lehet benyújtani.

Fontos, gogy maga az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is az önkormányzat számlájára kell változatlanul megfizetni.

 

Tiszadorogma, 2021. január 18.

                                                                                                                              Burainé Hajdu Éva

                                                                                                                                   jegyző