Hasznos Linkek

 

 

 

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap13
mod_vvisit_counterA héten10
mod_vvisit_counterElőző héten95
mod_vvisit_counterA hónapban348
mod_vvisit_counterAz előző hónapban418
mod_vvisit_counterÖsszesen1088416
Ma 2024. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Tájékoztató a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról

FacebookIWIW megosztásGoogle könyvjelzőTwitter

Tájékoztató a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról 

 

Tisztelt Választópolgárok!

 

A Magyar Köztársaság Elnöke 2019. október 13. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának időpontját.

 

Településünkön egyéni listás választási rendszerben kerülnek megválasztásra az önkormányzati képviselők. Településünk egy választókerületet alkot, melyben a megválasztható képviselők száma: 4 fő.

A névjegyzékbe vételről szóló értesítést a választópolgárok augusztus 23-ig kapják kézhez. Választási kampány kezdete: augusztus 24.

A választáson települési önkormányzati képviselőket, a megyei közgyűlés tagjait, valamint polgármestert választunk.

Ajánlás

Az a választópolgár ajánlhat polgármester és települési képviselő jelöltet, aki a választáson Tiszadorogma településen választójoggal rendelkezik. Nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöltet csak a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgár ajánlhat. Az ajánlás ajánlóíven történik. A jelölt a választást kitűzését követően igényelheti az ajánlóívet a Helyi Választási Irodától (3466, Tiszadorogma, Arany János út 21. (továbbiakban: HVI). A Helyi Választási Iroda az ajánlóíveket legkorábban 2019. augusztus 24-én adja át az igénylő részére.

Jelölt bejelentéséhez szükséges ajánlások száma:

a) A Települési polgármester és képviselő választás esetén szükséges érvényes ajánlások száma az ide vonatkozó jogszabály rendelkezései szerint 2019. augusztus 8-án került közzétételre. A képviselő-jelöltséghez a választópolgárok 1 %-ának Tiszadorogmán 4 főnek, a polgármester jelöltséghez a választópolgárok 3 %-ának 10 főnek ajánlása szükséges.

Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, a további ajánlásai érvénytelenek. Az ajánlás nem vonható vissza.

Ajánlást a polgárok zaklatása nélkül a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve annak képviselője - az alábbi szabályok kivételével- bárhol gyűjthet.

 Nem gyűjthető ajánlás:

a.       az ajánlást gyűjtő és az ajánló munkahelyén munkaidejében vagy munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben,

b.      a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyén vagy szolgálati feladatának teljesítése közben,

c.       tömegközlekedési eszközön,

d.      állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében,

e.       felsőoktatási és köznevelési intézményben,

f.       egészségügyi szolgáltató helyiségében.

Az ajánlásért az ajánlást adó választópolgár részére előnyt adni vagy ígérni tilos. Az ajánlóíven az ajánlást gyűjtő személy feltünteti nevét és aláírását.

b) A választási iroda az ajánlásokat központi számítógépes rendszerben (NVR) ellenőrzi, melynek eredményéről tájékoztatja a Helyi Választási Bizottságot. A Helyi Választási Bizottság minden, a törvényes feltételeknek megfelelő jelöltet – legkésőbb a bejelentését követő negyedik napon – nyilvántartásba vesz.

c)A képviselő és a polgármester jelöltet legkésőbb szeptember 9-én 16 óráig lehet bejelenteni az ajánlóív leadásával és az erre szolgáló formanyomtatvány (E2) átadásával.

A jelöltek a választási szervekhez (Helyi Választási Bizottság ) október 04-én 16.00 óráig delegálhatnak tagokat.

 

Hol lehet az önkormányzati választásokon szavazni ?

 

 

 

A választópolgár választójogát – szabad elhatározása alapján - lakóhelyén gyakorolhatja.

Az a választópolgár, aki a lakóhelye mellett 2019. június 26-ig tartózkodási helyet létesített, s annak érvényességi ideje a választás napján, azaz október 13 –ig nem jár le, választójogát átjelentkezéssel tartózkodási helyén is gyakorolhatja.

Ebben az esetben átjelentkezés iránti kérelemnek legkésőbb október 09-én 16.00 óráig kell beérkeznie a HVI-hez.

 

Mozgóurna igénylése

 

Az a választópolgár, aki egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt mozgásában, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be. A mozgóurna iránti kérelmet a HVI-be október 09-én 16.00 óráig, míg a szavazás napján a Helyi Választási Bizottsághoz 12.00 óráig lehet benyújtani

 

Szavazás

 

Szavazni október 13. napján, vasárnap, reggel 6.00 órától 19.00 óráig, a lakcímre postázott értesítőben meghatározott, a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazóhelyiségben lehet.

 

Képviselő-választás

Október 13-án a választópolgárok a képviselőket egyéni listán választják meg.

Szavazáskor a szavazólapon a jelöltek neve nem ABC sorrendben szerepel, hanem a jogszabályi előírások alapján a Helyi Választási Bizottság sorsolása szerinti sorrendben.  A választópolgár a szavazólapon legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány tagja törvény szerint a képviselő-testületnek lehet, vagyis településünkön 4 jelöltre adhatja le a voksát.

 

Képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb szavazatot kapták, vagyis a legtöbb 4 szavazatot kapott jelölt. Szavazategyenlőség esetén sorsolással kell megállapítani, hogy az egyenlő számú szavazatot elért jelöltek közül melyik szerez mandátumot. Az erre vonatkozó sorsolást a Helyi Választási Bizottság a szavazás napja előtti, a jogszabályban meghatározott időpontban már elvégzi.

 

A szavazat akkor is érvényes, ha 4–nél kevesebb jelöltre adja le voksát. Érvénytelen lesz viszont a szavazat, ha 4-nél több jelöltre szavazott.

 

Polgármester választás

 

A szavazáskor a szavazólapon polgármester jelöltek neve szintén nem ABC sorrendben, hanem a fentiekben már említett sorolás szerint szerepel. Csak egy jelölt választható! Érvénytelen a szavazat, ha választópolgár egy főnél több polgármester jelöltre ad le szavazatot.

Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

Ha két legtöbb érvényes szavazatot kapott jelölt egyenlő számú szavazatot kapott, időközi választást kell kitűzni.

 

 

Választással kapcsolatos információt a választópolgárok (beleértve a jelöltként indulni szándékozó választópolgárokat is) a polgármesteri hivatalban kérhetnek személyesen, vagy a 49/356-910 telefonszámon.

 

 

                                                                                                               Burainé Hajdu Éva

                                                                                                  Helyi Választási Iroda Vezetője